Ars-Peintura ​

Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Donderdagmiddag 13.45 - 15.45 uur

Tekenen en schilderen o.l.v.

Jan Timmers

De natuur is het schitterendste zwijgen


Inleiding

De natuur is het schitterendste zwijgen is een lessenserie van 4 lessen totaal waarin we ons focussen op het vastleggen en imiteren van de natuur.

De natuur zwijgt, en schittert tegelijk als geen ander. de natuur spreekt al onze zintuigen aan, vanzelfsprekend onze ogen maar ook onze neus; vers gemaaid gras, de geur van lavendel of de stank van een wants. Het geluid van schreeuwende eksters, het geritsel van wind door de bladeren of het kalmerende geluid van een kabbelend beekje. Ook kunnen we haar voelen, de harde ruwe structuur van boomschors, de steek van een brandnetel of de hitte van het vuur. Tot slot kunnen we de natuur proeven, een verse braam aan een wilde struik, de munt in onze muntthee of de aardappel in onze stamppot.

Veel natuur bekijken we echter alleen, maar hebben we de natuur wel echt goed bekeken? In deze lessenserie wil ik via houtskool en tekenmethodes de natuur opnieuw bekijken via de weg van houtskool.


HOUTSKOOL

8, 15, 22 & 29 september 2022


Eerst beginnen we met een stukje filosofie van John Ruskin over waarom we zouden tekenen en hoe dit onze blik op de wereld verandert. Verder vraag ik jullie de natuur mee te nemen, naar de les, dit kan dus van alles zijn zolang het tastbaar is. Een boeket bloemen, een gedroogde bloem, een opgezet dier, een doosje garnalen, een tros druiven, een stekje van een kamerplant, een tros uien etc. We gaan de natuur die we voor ons treffen schetsen in houtskool. Elke les beginnen we met een oefening om ons kijken te prikkelen op een nieuwe manier, waarna ik jullie vervolgens loslaat om jouw gekozen stukje natuur te tekenen. Je mag elke les werken aan hetzelfde ding wat je hebt meegenomen of je mag elke les een nieuw stuk natuur meenemen, dat laat ik aan jullie.


Materialenlijst

- Papier (voor de tekenopdrachten kun je goedkoop a4 printerpapier gebruiken, en voor een uitgebreidere tekening raad ik jullie aan vellen van 100x70cm aan te schaffen, [papier is te koop tijdens de les] deze kun je ook scheuren of knippen door 2 of 4)

- Kneedgum (geen normale gum)

- Houtskool (verschillende diktes)

- Schildertape (gewoon van de bouwmarkt)

Meesterwerk kopiëren


6, 13, 20, 27, oktober & 3, 10, 17, 24 november 2022


Inleiding

Het lijkt vaak een taboe, ‘kopiëren’. Maar we kunnen er ontzettend veel van leren. Het is natuurlijk wel van belang dat we kopiëren van een goed voorbeeld. Daarom wil ik samen met jullie de oude meesters kopiëren, om op deze manier van hen te leren. Een kopie maken van een exemplarisch voorbeeld zal ons als schilderende wijs veel leren over kleur, compositie, toets, vorm en nog veel meer. De dingen die we zullen ontdekken tijdens het kopiëren van een meesterwerk zullen we later kunnen inzetten in onze eigen werken.

Ik vraag jullie daarom om een meesterwerk van een van de oude meesters naar keuze mee te nemen, print deze uit op goed papier of neem de foto mee in goede kwaliteit op je telefoon of Ipad. We gaan deze meesterstudie maken op papier of doek in acrylverf. wanneer je op canvas werkt, zul je, je eigen canvas moeten meenemen, zorg dat deze minimaal 30x40cm is. Werk je op papier, zorg dan voor minimaal 170gr papier en neem gesso mee, wat dat is leg ik jullie in de les uit.

Eerste blok – 6, 13, 20, 27, oktober 2022


Het eerste blok is 4 lessen, hierin begin ik met een uitleg over licht/donker waardes en leer ik jullie hoe we een vel papier kunnen prepareren in gesso. Vervolgens maken we van ons voorbeeld eerst een aantal houtskool schetsen en vervolgens een zwart wit schets in verf om zicht te krijgen in de licht/donker waardes van jouw gekozen meesterwerk.


Tweede blok – 3, 10, 17, 24 november 2022


Het tweede blok is 6 lessen hierin zullen we aan onze definitieve kopie werken. Ik leer jullie dan hoe je de opbouw aanpakt en welke tools je kan inzetten om tot een zo nauwkeurig mogelijk resultaat te komen.

Materiaallijst:

 • Goede kwaliteit geprinte foto meesterwerk (goede kwaliteit foto’s vind je vaak op wikipedia en op google arts & culture)
 • Houtskool, verschillende diktes
 • Kneedgum
 • Schildertape
 • Gesso (verkrijgbaar bij de action of een schilder/teken/hobby winkel)
 • Kranten(om de vloer niet vies te maken tijdens het prepareren)
 • Kwasten
 • Spalter (deze kun je het beste bij een bouwmarkt halen, een grote brede kwast, koop dit niet bij de kunstwinkel dat is ontzettend duur)
 • Acrylverf (neem een studiekwaliteit zoals, Daler en Rowney, Winsor & Newton, Talens Amsterdam, Van Gogh.) (Mocht je vaker met acryl werken adviseer ik het sterk om in wat grotere tubes of potten te investeren.)

 1. Ultramarijn blauw
 2. Primaircyaan
 3. Van Dijckbruin of gebrande Omber
 4. Primair geel
 5. Gele oker
 6. Vermiljoen
 7. Pyrrolerood of naftolrood
 8. Titaanwit  

DOCENT IN BEELD 

Mijn naam is Jan Timmers ik ben 24 jaar oud. Ik heb mijn MBO opleiding Game art aan het Sint-Lucas afgerond en daarnaast een korte opleiding model/tekenen en schilderen gevolgd aan de Wackers academie in Amsterdam, hierna ben ik meteen door gegaan met de opleiding Fine Art & Design in Education op de kunstacademie in Utrecht. Na deze 4 jaar verlangde ik nog meer naar ongestoord schilderen dus stroomde ik in, in jaar 3 van opleiding Fine Art, ook aan de HKU, en daar ben ik nu. Hiernaast heb ik ook een cursus kunstfilosofie aan de universiteit afgerond. Goed, misschien een wat saaie opsomming maar misschien ook juist leuk om te weten welke weg ik heb bewandeld.


Lid worden?

Als lid mag je aan alle dagdelen meedoen.

De contributie bedraagt

€ 280,-. Tussentijdse instroom is mogelijk. Je betaalt dan een evenredig deel van de contributie. Neem contact met ons op via het contact formulier en we reageren zo snel mogelijk!

This site uses Google reCAPTCHA technology to fight spam. Your use of reCAPTCHA is subject to Google's Privacy Policy and Terms of Service.

Bedankt dat je contact hebt opgenomen met onze vereniging Ars-Peintura. We zullen zo spoedig mogelijk reageren.