Ars-Peintura ​

Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Maandagavond 20:00-22:00 uur

Tekenen en schilderen o.l.v.

Jan Timmers

Japanse mythologie en kunst


Inleiding

Mythologie en kunst zijn altijd nauwe verwanten geweest van elkaar. De Mythes werden doorgaans afgebeeld in de kunst. Ik denk dat mythes ons nog steeds veel kunnen leren onder andere over moraliteit, de dood en andere grote thema’s in ons leven. De lessenserie is dan ook een soort ode aan de mythe.

We duiken via het tekenen en schilderen in de wereld van mythes en slaan voor een keer de Griekse mythen over en duiken in de Japanse mythologie om zo al schilderende of tekenende wijs kennis te maken met deze mythologie.

We zullen ons niet enkel focussen op de verhalen van die mythologie maar ook de manier van afbeelden, de Japanse mythologie werd namelijk op geheel andere wijze afgebeeld in een ander medium en een andere stijl, vervolgens trekken we de lijn terug naar de ‘westerse’ traditie en kijken hoe Van Gogh zichzelf heeft laten beïnvloeden door de Japanse kunst. 

Van Gogh zei namelijk het volgende:


Als je de Japanse kunst bestudeert zie je een ongekend wijze man, filosofisch en intelligent die zijn tijd spendeert, hoe? Door het bestuderen van de afstand tussen de aarde en de maan? Nee. Door het bestuderen van het beleid van Bismarck? Nee. Hij bestudeert een enkele grasspriet, maar deze grasspriet leid them tot het tekenen van elke plant, daarna de seizoenen, de brede aspecten van het platteland, vervolgens de dieren, en dan de mens. Zo brengt hij zijn leven door, en zijn leven is te kort om alles te doen.”

Van Gogh


5, 12, 19 en 26 september 2022


In deze 4-delige lessenserie duiken we in de mythologie over de schepping van Japan via de mythe van Izanagi en Izanami en kijken we hoe deze mythe al is afgebeeld om vervolgens te kijken naar de stijl van Japanse kunst. We trekken dan een lijn naar Van Gogh en hoe hij zich heeft laten inspireren hierdoor. Na deze korte theoretische introductie pakken we een stuk uit de mythe of een stuk dat er volgens jullie in had moeten zitten en gaan we deze afbeelden met de Japanse traditie in ons achterhoofd.


Materialenlijst

Een beknopte materiaallijst kan ik niet maken, aangezien ik de keuze voor materiaal open wil laten in dit blok. Denk vooral aan de basis dingen die je nodig hebt om iets neer te zetten.

- Papier/ schildersdoek [papier is te koop tijdens de les]

- Teken/ schilder materiaal

o Houtskool

o Fineliner

o Potlood

o Acrylverf

o Krijt

o Waterverf

- Schildertape, gewoon van de bouwmarkt.

- Kneedgum of normale gum

- Eventueel inspiratiefoto’s als je die wil gebruikenDocent in beeld: Jan Timmers

Mijn naam is Jan Timmers ik ben 24 jaar oud. Ik heb mijn MBO opleiding Game art aan het Sint-Lucas afgerond en daarnaast een korte opleiding model/tekenen en schilderen gevolgd aan de Wackers academie in Amsterdam, hierna ben ik meteen door gegaan met de opleiding Fine Art & Design in Education op de kunstacademie in Utrecht. Na deze 4 jaar verlangde ik nog meer naar ongestoord schilderen dus stroomde ik in, in jaar 3 van opleiding Fine Art, ook aan de HKU, en daar ben ik nu. Hiernaast heb ik ook een cursus kunstfilosofie aan de universiteit afgerond. Goed, misschien een wat saaie opsomming maar misschien ook juist leuk om te weten welke weg ik heb bewandeld.

Lid worden?

Als lid mag je aan alle dagdelen meedoen.

De contributie bedraagt

€ 280,-. Tussentijdse instroom is mogelijk. Je betaalt dan een evenredig deel van de contributie. Neem contact met ons op via het contact formulier en we reageren zo snel mogelijk!

This site uses Google reCAPTCHA technology to fight spam. Your use of reCAPTCHA is subject to Google's Privacy Policy and Terms of Service.

Bedankt dat je contact hebt opgenomen met onze vereniging Ars-Peintura. We zullen zo spoedig mogelijk reageren.